Geen microplastics meer op uw bord, dat is ons doel!


Iedere week krijgen we ongewenst via het eten van granen en groenten ongeveer 5 gram aan microplastics binnen, wat volgens recent onderzoek kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen, hart- en vaatziekten, en zelfs longkanker. Wij willen deze microplastics de wereld uit helpen en maken met behulp van bacteriën een alternatief: het biologisch afbreekbare plastic ‘PHA’. Helpt u mee om uw voedsel plastic-vrij te krijgen?

Hoe komen microplastics in ons voedsel?

Een belangrijke bron van de vervuiling in onze voeding komt door de verpakking van kunstmestkorrels en landbouwfolie. Om de voedingsstoffen van kunstmest geleidelijk over het seizoen te verdelen worden de korrels ingepakt in een dunne laag plastic. Deze verpakking valt na een tijdje uit elkaar tot microplastics. Plantenwortels slurpen deze stukjes plastic op en transporteren het naar de eetbare onderdelen van de plant.

Microplastics uitfaseren met PHAse Out

Met het project ‘PHAse Out’ wordt gewerkt aan een betaalbare en duurzame manier om bio-afbreekbare paklagen voor kunstmestkorrels te maken met hulp van bacteriën. Dit bio-afbreekbare plastic wordt in de grond langzaam afgebroken door bacterien. Net zoals bij het gebruik van niet-biologisch afbreekbaar plastic, wordt de kunstmest langzaam afgegeven aan de grond. Maar bij de afbraak van bio-afbreekbare plastics blijven geen microplastics achter die door de planten kunnen worden opgenomen. Onze geproduceerde bioplastics zijn daarmee een interessant alternatief voor de laagjes rondom kunstmestkorrels.

Niet duur maar wel duurzaam

Als grondstof voor het maken van PHA wordt methanol gebruikt, een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief ten opzichte van de conventionele suikers die meestal aan PHA-producerende microben worden gevoerd. Methanol kan geproduceerd worden uit CO2 uit de lucht, afval of biogas. Hierdoor is het gehele proces van methanol tot bioplastic CO2 neutraal.

U kunt helpen!

Het iGEM team Leiden 2023, is groep ambitieuze studenten van de Universiteit Leiden die aan dit project werken in kader van een wedstrijd rondom synthetische biologie. Zij zijn verantwoordelijk voor de eigen financiering en daarom starten zij deze crowdfunding. Steun iGEM team Leiden 2023, niet alleen om hen naar de overwinning te brengen, maar vooral om de wereld te helpen aan een plastic-vrij dieet!

Volg iGEM

Instagram

LinkedIn

Stuur iGEM een mail

Share this post