iGEM 2024 team versnelt productie nanobodies


iGEM Leiden 2024 wil een revolutie teweegbrengen in het gebruik van nanobodies door de beperkingen van traditionele methodes van nanobody ontwikkeling aan te pakken. Hun nieuwe systeem biedt een snellere en goedkopere manier om nanobodies te genereren tegen allerlei targets, zonder immunisatie van dieren. Nanobodies zijn niet alleen kleiner en stabieler dan traditionele antilichamen, maar binden ook sterker en specifieker, waardoor ze van enorme waarde kunnen zijn voor diagnostische, therapeutische en onderzoek toepassingen.

Grote jamboree in Parijs in oktober 2024

iGEM is een wedstrijd voor synthetische biologie met meer dan 400 teams en 4000 deelnemers wereldwijd. Het daagt studententeams uit om wereldwijde en lokale problemen op te lossen door het genetisch modificeren van micro-organismen. De resultaten van deze projecten zullen in oktober van dit jaar gepresenteerd worden op de Grand Jamboree in Parijs.

Het A.L.P.A.C.A. project

Het idee van de A.L.P.A.C.A., of de ‘Affordable Library-based Pipeline for Accelerated Creation of Antibodies’ is om een systeem te ontwikkelen dat gebruik maakt van genetisch gemodificeerd bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) om nanobodies tegen een antigen naar keuze te kunnen ontdekken uit een enorme synthetische “bibliotheek” aan nanobody variaties, waardoor het niet nodig is om dieren (zoals alpaca’s of lama’s in het geval van nanobodies) te immuniseren, wat een hoop tijd, geld en moeite bespaart.

ALPACA stappenplan

  1. Genetisch gemodificeerde gistcellen (>108) nemen elk een sequentie uit de synthetische nanobody bibliotheek op en presenteren deze veelvuldig op het celoppervlakte, gekoppeld aan GFP-bindende nanobodies.
  2. Het beoogde antigen en GFP (green fluorescent protein) worden achtereenvolgend toegevoegd aan de gistcellen. Door sterische hindering zullen antigen bindende cellen geen GFP binden.
  3. Fluorescentiegeactiveerde celsortering (FACS) wordt vervolgens gebruikt om de antigenbindende gistcellen te isoleren.
  4. Na het verzamelen van de gistcellen die de antigeenbindende nanobodies vertonen, kunnen de bijbehorende DNA-sequenties worden geëxtraheerd en kunnen de nanobodies in bulk worden geproduceerd om te gebruiken als hulpmiddel bij onderzoek!

Sponsorschap

Door het iGEM-team te steunen kun je jezelf als organisatie profileren die begaan is met het oplossen van reële problemen en die de volgende generatie ondersteunt bij het aanpakken van deze uitdagingen.

Meer weten?

Download de brochure of stuur een mail aan het iGEM 2024 team.

Share this post