Afgelast: VIP-rondleiding Museum Boerhaave: De microwereld van Antoni van Leeuwenhoek


Speciale ledenrondleiding, vrijdag 23 juni om 10.00 uur.

40 Leden van de OVBSP kunnen een gratis ticket bemachtigen voor een speciale VIP-rondleiding in de tentoonstelling Onvoorstelbaar. Hoe Antoni van Leeuwenhoek de microwereld ontdekte.
Wil je een ticket, stuur dat een mail aan antoni-350jr@ovbsp.nl onder vermelding van de bedrijfsnaam. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Antoni van Leeuwenhoek

In 2023 is het 350 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek de microscoop uitvond. Een reden voor het Rijksmuseum Boerhaave om eens groot uit te pakken met een tentoonstelling, gewijd aan de grondlegger van microscopisch onderzoek.

Met een bijzonder kleine microscoop legde Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden een compleet nieuwe wereld bloot, een wereld die nog nooit iemand had gezien. Rijksmuseum Boerhaave opent opnieuw deze verbluffende microwereld in de tijdelijke tentoonstelling Onvoorstelbaar, hoe Antoni van Leeuwenhoek de microwereld ontdekte. De tentoonstelling is daarmee ook onze start van het landelijke Antoni van Leeuwenhoek Jaar 2023.

In de tentoonstelling Onvoorstelbaar brengen we de bezoeker zo dicht mogelijk bij Antoni van Leeuwenhoek. Als het ware kijkt u over zijn zeventiende-eeuwse schouder mee. Wat zag hij? En waarom was dat zo bijzonder? De bezoeker ervaart de verwondering en het plezier van de eerste kijkjes in de microwereld. We tonen de mooie en unieke collectie waar Van Leeuwenhoek en zijn tijdgenoten mee werkten en waarmee de microwereld letterlijk zichtbaar wordt: de microscopen, tekeningen en brieven. Maar ook de ontwikkelingen binnen de microscopie en de technieken die nu gebruikt worden komen aan bod. Natuurlijk is er ook aandacht voor actualiteit. Microbiologie is van onschatbare waarde bij het helpen oplossen van grote vragen op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en geneeskunde. De grootste problemen kunnen we beter oplossen door kennis van het kleinste. 

Share this post